Uutiset-näyttösivun murupolku sv

Nationell klassificering av riskläkemedel stöder läkemedelssäkerheten

26.4.2023

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har utarbetat en nationell klassificering av riskläkemedel. Syftet med klassificeringen är att stöda och främja säkerställandet av medicineringssäkerheten inom social- och hälsovården.

Med högriskläkemedel avses läkemedel vars användning ska uppmärksammas särskilt. Om de används rätt orsakar de inte nödvändigtvis flera risksituationer än övriga läkemedel, men deras felaktiga användning kan ha allvarliga konsekvenser för patienten.

"Vi hoppas att den nationella klassificeringen av riskläkemedel stöder välfärdsområdena i deras säkerställande av medicineringssäkerheten", berättar projektchef Elsi Similä vid Fimea.

"Verksamhetsenheterna inom social- och hälsovården beskriver och definierar de centrala högriskläkemedlen i sin verksamhet i planerna för läkemedelsbehandling. Den nationella klassificeringen hjälper till att identifiera centrala högriskläkemedel och säkerställa att de används säkert. Klassificeringen stöder planeringen och genomförandet av läkemedelsbehandling samt kliniskt beslutsfattande."

Informationsinnehållet har sammanställs i omfattande samarbete med experter

Ett behov av en nationell klassificering av riskläkemedel identifierades redan i samband med uppdateringen av handboken Säker läkemedelsbehandling. Klassificeringen som nu färdigställts har utarbetats tillsammans med Klient- och patientsäkerhetscentret, experterna i projektgruppen samt de expertpanelmedlemmar som deltog i Delfi-undersökningen. Den nationella klassificeringen av riskläkemedel var på offentlig remiss i början av 2023.

Klassificeringen omfattar många läkemedelsgrupper

I klassificeringen beskrivs de allvarliga konsekvenserna av de läkemedel som ingår i den samt de mest betydande riskerna.  Riskerna med läkemedlen hänför sig huvudsakligen till läkemedlens egenskaper och brister eller mänskliga fel i ändamålsenlig användning av läkemedlet eller i genomförandet av behandlingen.

Klassificeringen omfattar till exempel läkemedel som påverkar blodkoagulationen, insulin samt många cancerläkemedel. Klassificeringen beaktar i regel inte till exempel enskilda patientgrupper eller specialitetsspecifika medicineringar.

Utnyttjande av informationen

Informationsinnehållet som skapats under projektets gång kräver kontinuerligt underhåll och ständig uppdatering bland annat utifrån responsen från användarna. Dessutom fortsätter klassificeringens utvecklingsarbete för att göra klassificeringen så användbar som möjligt.

Databasen Medicin75+, som Fimea redan tidigare producerat som stöd för läkemedelsbehandling av äldre, är en del av Fimeas Läkemedelssökning och tillgänglig som öppna data. Den nationella klassificeringen av riskläkemedel kommer att omsättas i motsvarande form.

"Med dessa informationsprodukter främjar Fimea säkerställandet av medicineringssäkerheten. Den nationella klassificeringen av riskläkemedel är också ett strategiskt viktigt projekt och som sådant en del av utvecklingsarbetet i anslutning till läkemedelsdatalagret", konstaterar Eija Pelkonen, överdirektör vid Fimea.

Innehåll som stöder införandet av klassificeringen tillhandahålls senare på våren, bland annat i form av artiklar och podcaster. En textad inspelning av webbinariet för hälso- och sjukvårdspersonal kommer också att publiceras.

Bekanta dig med KAI-publikationen som beskriver projektet Nationell klassificering av riskläkemedel samt med det publicerade informationsinnehållet på Fimeas webbplats.

KAI-julkaisu 4/2023 (Julkari)

Kansallinen riskilääkeluokitus

Nationell klassificering av riskläkemedel 

 

Ytterligare information ges av

  • Elsi Similä, projektchef, tfn 029 522 3607
  • Eija Pelkonen, överdirektör
  • E-postadresserna har formen [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit sv

Tulosta-painike sv